- Acasa
- Servicii
- Stomatologie
- Endodontie
Endondontia reprezinta specialitatea stomatologiei care se ocupa cu prevenirea si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a ligamentului de sustinere din zona apicala (varful radacinii dentare).
Tratament endodontic
Prin acesta se urmareste eliminarea tesutului inflamat sau infectat, curatarea si dezinfectarea peretilor camerei pulpare si a canalelor radiculare, pentru ca in final sa se obtureze canalele radiculare cu materiale speciale astfel incat bacteriile sa nu mai aiba spatiu in care sa se dezvolte.
Scopul principal al tratamentului endodontic este de a crea un mediu steril in interiorul dinteli pentru ca tesuturile inconjuratoarea care au fost afectate sa se poata vindeca.
Cele mai frecvente cauze care conduc la imbolnavirea pulpei dentare sunt: cariile profunde care ajung pana in vecinatatea camerei pulpare, traumatisme dentare (accidente)
Ce este caria dentara?
Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor durea ale dintelui, fara caracter inflamator, aceasta este cauzata de o combinatie de factori, inclusiv bacterii in gura, gustari frecvente, consumarea bauturilor cu zahar si igiena precara a dintilor.
Cariile dentare se numara printre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume.
Daca acestea nu sunt tratate, pot duce la dureri de dinti severe, infectii si pierderea dintiilor. Vizitele regulate precum si o igiena orala buna sunt cea mai buna arma impotriva cariilor dentare.
Simptome
Acestea variaza in functie de intinderea si locatia lor. La inceput este posibil sa nu aveti simptome dar pe masura ce caria avanseaza, poate provoca simptome precum:
- Durere de dinti, durere care apare fara nici o cauza aparenta
- Sensibilitate dentara, dureri usoare atunci cand consumi ceva dulce, rece sau cald
- Gauri vizibile in dinti
- Culoare maro, neagra sau alba pe orice suprafata a unui dinte
- Durere cand musti
Tratament
Controalele regulate pot identifica cariile si alte afectiuni dentare inainte de a provoca simptome si de a duce la probleme mai grave. Daca o carie este tratata inainte de a incepe sa provoace durere, probabil ca nu veti avea nevoie de tratament extins.
Tratamentul poate include:
- Tratament cu fluor – poate ajuta la refacerea smaltului dintilor si uneori poate incersa o carie in stadii foarte timpurii.
- Tratamente profesionale cu fluor – contin o cantitate mult mai mare de fluor, acestea pot fi lichide, gel, spuma sau lac.
- Plombele – numite si restaurari sunt principala optiune de tratament atunci cand degradarea a progresat. Acestea sunt realizate din diverse materiale.
- Coroane – pentru cariile extinse sau dintii slabiti, este posibil sa aveti nevoie de o coroana. Acestea pot fi realizate din portelan, rasina, portelan topit cu metal sau alte materiale.
- Canal radicular – cand caria ajunge la pulpa dintelui, este posibil sa aveti nevoie de un canal radicular. Acesta este un tratament pentru repararea si salvarea unui dintre grav deteriorat sau afectat.
- Extractii dentare – dintii sunt extrasi atunci cand grav deteriorati incat nu exista o alta solutie.