Lucrare dentara din zirconiu | Clinica HM Dent
Clinica HM Dent

Lucrare dentara din zirconiu

Lucrare dentara din zirconiu

Lucrare dentara din zirconiu

lucrare-zirconiu

HMDENT 2

Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu

 

zirconiu in stomatologielucrari dentare cu schelet de zirconiu si cu schelet metallic

 

Care sunt proprietatile zirconiului ?

 • Este extrem de rezistent si de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora.
 • Fiind o ceramica de culoare alba si avand si transluciditatea caracteristica, are o estetica deosebita, deoarece lucrarea dentara nu va mai avea in componenta nici un fel de metal.
 • In cazul folosirii pentru confectionarea scheletului de sustinere al lucrarilor ceramice, va dezvolta legaturi chimice puternice cu stratul ceramic de deasupra deoarece este la randul lui “o ceramica”.
 • Ca si aurul, este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza.
 • Fiind executate cu sisteme computerizate, lucrarile pe baza de zirconiu sunt de o precizie desavarsita.
 • Din pacate, este inca extrem de scump. Atat materialul in sine cat si aparaturile necesare prelucrarii lui conduc la obtinerea unui cost final ridicat.

 

Utilizarile zirconiului in stomatologie

 • Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice

  Este cea mai importanta utilizare a zirconiului. Lucrarile cu schelet de sustinere din zirconiu vor avea o rezistenta si o estetica deosebita, putandu-se confectiona atat coroane dentare simple cat si punti intinse.

  coroana ceramica cu schelet de zirconiucoroana ceramica cu schelet de zirconiu
  punte dentara cu schelet de zirconiupunte ceramica cu schelet de zirconiu
 • Lucrari protetice integral din zirconiu

  In anumite cazuri, mai ales pe dintii din spate, se pot executa coroane sau punti dentare din zirconiu, fara strat ceramic. Acestea vor avea o culoare alba, pastrand toate avantajele zirconiului.

  coroana zirconiu integrallucrari protetice din zirconiu integral
 • Implanturi dentare

  Nu tot implantul va fi confectionat din zirconiu ci doar bontul artificial, adica partea implantului peste care va fi realizata lucrarea protetica. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot din zirconiu.

Prelucrarea zirconiului

Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor automatizate.

Sistemele CAD/CAM

Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice. Sunt formate, in mare, din 2 parti.

 • Scanerul : este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D a amprentei dentare sau a modelului de gips.Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a varietate mare de lucrari dentare : de la coroane unice pana la punti dentare complexe. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica.Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat
 • Masina de frezat : este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.
sistem CAD/CAM prelucrare zirconiusistem CAD/CAM

Confectionarea scheletului de zirconiu

 • Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia o amprenta totala a arcadelor dentare.
 • Se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.
 • Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.
 • Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita.
 • Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.
schelet de zirconiu coroane incisivischelet de zirconiu coroane incisivi schelet de zirconiu coroane incisivischelet de zirconiu punte dentara frontala

Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii.

Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate, venind in seturi de diverse forme si marimi.